In Memoriam Živorad Žika Mićić

Živorad Žika Mićić

(1923 – 2022.)

U Beogradu je u 100. godini preminuo jedan od najboljih i svakako jedan od najpoznatijih srpskih biciklista svih vremena, legendarni Živorad Žika Mićić, čika Žika koji nas je učio ne samo biciklizmu već i životu, časnom, poštenom, primerenom.

U biciklizam je Žika Mićić zaplovio davne 1935. kada mu je nekašadđnji reprezentativac, biciklista Sava Pavlović, videvši njegovu ohgromnu želju, poklonio prvi bicikl. Žika je živeo na Voždovcu, u blizini kafane „Kovač“ , pa je Avalski put nekako i odredio njegovu karijeru kao vrsnog brdskog vozača, izdržljivog a kako je sam volep da kaže, sportsku i životnu sreću je započeo u biciklističkom klubu „Fortuna“, da bi po oslobođenju cele zemlje nastavio uspešnu karijeru.

Prvu medalju sa samo 15 godina Žika osvaja na trci Beograd-Vrh Avale-Beograd – bronzu, a iako je izbio Drugi svetski rat, Žika nastavlja da vozi pa 1942. godine pred ogromnom masom okupljenih na Kalemegdanu, kažu da je bilo i više od deset hiljada ljudi Žika Mićić na trci Oko Kalemegdana osvaja drugo mesto i prelazi u BK Mitić. Već 1939. kao junior takmičio se u trci kroz Srbiju i zauzeo osmo mesto.

Po oslobošenju Beograda Žika kao pripadnik NOVJ odlazi na Sremski front da bi po oslobođenju nastavio da gradi uspešnu sportsku karijeru.

Žika je nanizao oko 1.000 trka, a za svoj najveći uspeh je smatrao peto mesto na trci Trst -Varna 1945. godine kada je zauzeo peto mesto. Mićić je „perkomandovan“ u Niš gde je narednih pet godina trenirao i vozio i za reprezentaciju Jugoslavije.. Ostaje zabeleženo da je bio desna ruka legendarnog Augusta Prosineka koji je 1947. pobedio na trci Kroz Jugoslaviju, da je učestvovao na čuvenoj trci Prag-Berlin-Varšava a u sastavu jugoslovenske reprezentacije. Žika Mićić je dres Jugoslavije nosio čak u 34 etape!

Tih pet godina od 1945. do 1950. Žika Mićić je bio nezamenjiv deo reprezentacije Jugoslavije i smatran je jednim od pet najboljih vozaća. Žika Mićić je kasnije radio i kao mehaničar, trener, maser, sekretar i blagajnik u Partizanu, Milicionaru i Avali.

Trka kroz Jugoslaviju 1949. godine
Branko Bat, Milan Poredski, Anton Strajin, Kosta Todorović, Franjo Varga, Zivorad Mićić i Aleksandar Zorić

Sve do pre nekoliko godine Žika Mićić je svakodnevno vozio bicikl po tridesetak kilometara. Nažalost, posle saobraćajne nesreće, kada je nesavesni vozač automobilom naleteo na Žiku, i loma noge, Mićić je morao da se odrekne najvećeg životnog zadovoljstva – vožnje bicikla. Posle 65 godina braka ostao je  i bez najveće podrške, supruge Nadežde.

I kada su mu lopovi provalili u kuću i odneli sve uspomene, brojne trofeje i bicikl Žika nije klonuo duhom. I dalje je savetovao mlade da žive zdravo i kao jedan od recepata za dug život – naravno preporučivao biciklizam.

Žika Mićić je jedna od onih sportskih, biciklističkih, ljudskih veličina koje su još za života otišle u legendu.

Naš čika Žika.

Žika Mićić sa osvajačima medalja na Kupu Beograda 2020

Tekst napisao Petar Živković