Ви сте овде
Почетна > Cikloturizam

Бициклом кроз Рузвелтову све до Миријева – До 2019. Београд добија 120 километара стаза за двоточкаше

Престоница Србије би у наредне две године требало да добије обележја правог бициклистичког града. План градских отаца, како би ова замисао постала реалност, јесте да се у наредна 24 месеца уреди 120 километара нових бициклистичких стаза.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић је, у оквиру презентације пројекта Искоришћење потенцијала праћења активности бициклизма и пешачења (Траце), подсетио да се са овим послом већ кренуло.

Бранков мост повезан је стазама са Поп Лукином, Бањица ове стазе има у два правца према Аутокоманди и Топчидеру, а Булевар ослобођења деоницу до Славије. И Рузвелтова, чија је обнова недавно почела, имаће бициклистичку стазу и даље кроз Вишњички булевар до Миријева.

Ове стазе од наредне године, када се буду обнављале, добиће и Кнеза Милоша, Цара Душана и Краљице Марије.

– У граду ће бити и 200 паркиралишта за бицикле. Већ је постављено неколико десетина. На следећој седници Скупштине града донећемо и нову одлуку која се тиче 150 станица за изнајмљивање јавних бицикла. То значи да аутобусом можете доћи до центра и по центру се возити бициклом који изнајмите, а првих пола сата биће бесплатно. То ће бити интегрисани систем јавног градског превоза – истакао је Фолић додајући да је један од стратешких циљева града да промени хијерархију саобраћаја – да пешаци и бициклисти добију предност у односу на четвороточкаше.

– После пешака и бициклиста, у хијерархији би наредни био јавни градски превоз и на крају аутомобили. Због тога и ширимо пешачке зоне и радимо бициклистичке стазе. Зато је и направљен пројекат који се зове Бициклирај Београдом којим желимо да у наредне две године потпуно преокренемо став грађана и да им бицикл не буде средство за рекреацију, већ превозно средство – нагласио је Фолић.

Пројекат Траце, осим у Београду, спроводи се и у седам градова Европске уније и финансира из буџета Европске уније.

http://www.biciklirajbeogradom.com/wp-content/uploads/2014/10/04_Dve-rute-za-bicikliste_CEP.pdf

Top